Catalogus / TV / Voetbalmeisjes, de complete serie

Voetbalmeisjes, de complete serie

Regie: Sia Hermanides, Alieke van Saarloos

Scenario: Sia Hermanides, Alieke van Saarloos

Cameraregisseur: Jelle van der Does

Producer: Burny Bos

Art Director: Ben Zuydwijk

 

1. Pia

Pia is een echte tomboy. Zelf heeft ze hier geen problemen mee, maar haar omgeving (gezin en teamgenoten) vindt dat ze af en toe wel wat vrouwelijker mag zijn. Nu is voetbal niet altijd de meest vrouwelijke sport, maar de meiden van FC Athena besluiten daar verandering in te brengen. Naar het voorbeeld van hockeymeisjes, spreken de voetbalmeisjes af om de volgende wedstrijd in rokjes te spelen. Pia voelt zich niet op haar gemak, maar om niet achter te blijven bij de rest gaat ze overstag en leent ze een rokje van haar zus. Op de wedstrijddag verschijnen de meiden – tot grote verbazing van iedereen – in rokjes, make-up en zelfs met sieraden in. Opwaaiende rokjes en uitgelopen make-up zijn echter niet de beste ingrediënten voor een succesvolle wedstrijd. Daarbovenop is de keeper van het tegenteam buitengewoon goed en houdt zij - of is het een hij? - alle ballen tegen. Het FC Athena team botviert hun frustratie op ‘dat manwijf van een keeper’ en wordt geconfronteerd met hun eigen vooroordelen over jongens, meisjes en goed voetbal. Na een vechtpartij en excuses, besluit Pia niet meer haar best te doen om zich te conformeren naar het meisjesbeeld van anderen. Ze wil zichzelf zijn en kleedt zich om in de baggy broek waar ze zich goed in voelt. De mening van anderen kan haar nu niet meer van de wijs brengen.

 

2. Selma

Selma moet en zal voetbalprof worden. Samen met buurmeisje en beste vriendin Roxy voetbalt ze al jaren bij FC Athena. Nu de KNVB komt scouten voor de selectietraining voor Jong Oranje, staat Selma op scherp: dit is de dag waar ze al haar hele leven naartoe heeft gewerkt. Ze traint dag en nacht en gaat niet mee met haar teamgenoten naar het Superhelden clubfeest. Roxy vindt het maar overdreven: Selma kan toch wel even ontspannen? Maar Selma wil alles onder controle hebben voor de grote dag. Terwijl Roxy in haar Superman outfit host op het kantinefeest, piekert Selma in bed over de KNVB scouts. De volgende dag tijdens de selectiewedstrijd is Selma vermoeid en minder scherp dan normaal. Als uiteindelijk niet Selma maar Roxy gescout wordt door de KNVB, stort Selma’s wereld in. Ze voelt zich een loser en wil nooit meer voetballen. Uiteindelijk weet Roxy haar door een klassiek potje blikje-trap toch weer op te beuren. Selma beseft dat ze de grootste liefde van haar leven – voetbal - toch niet wil verliezen dankzij het oordeel van een paar scouts.

 

3. Djamila

Djamila’s ouders zijn net gescheiden en om het nog een graadje erger te maken, heeft haar moeder nu een verhouding met de vader van Falko, de grootste pestkop uit het A1-jongensteam. Verschrikkelijk voor Djamila, vinden haar teamgenootjes. Maar gelukkig zijn er ook leuke dingen aan gescheiden ouders: zoals twee keer op zomervakantie gaan, verzekeren ze haar. Aangezien haar ouders co-ouderschap hebben, moet Djamila nu samen met hond Sunny om de week van huis wisselen. Dat is op zich al vervelend genoeg, maar nog lastiger is dat haar ouders nu ze gescheiden zijn nog steeds ruzie met elkaar maken. Zelfs achter de zijlijn van het voetbalveld. Djamila doet haar uiterste best om de vrede te bewaren. Als ze allebei komen kijken bij het Fairplay-toernooi bij FC Athena, laait hun ruzie weer op. Djamila is het zat en beent tijdens de wedstrijd woest van het veld af, haar ouders in verbijstering achterlatend. Geschrokken door de boze woorden van hun dochter komen de ouders van Djamila tot inzicht en beloven ze hun leven te beteren.

 

4. Roxy

Roxy is gescout voor de KNVB! Het is niet alleen haar droom die nu in vervulling gaat, maar ook die van haar trotse ouders. Toen Roxy’s moeder vroeger op hoog niveau voetbalde, was er nog geen eredivisie voor voetballende meisjes. Het is dus extra bijzonder dat Roxy nu wel de kans heeft om op professioneel niveau te spelen. Maar eenmaal begonnen met de KNVB-trainingen, is het prof-leven anders dan verwacht. Iets wat Roxy voorheen alleen maar voor de lol deed, is nu opeens een serieuze zaak. Roxy twijfelt of ze deze stap wel moet zetten, maar durft met niemand over haar twijfels te praten. Iedereen denkt tenslotte dat ze nu in soccer heaven zit. Zelf snapt Roxy er ook niks van, het was toch altijd haar droom om gescout te worden?! Als Roxy tijdens een KNVB trainingsweekend beseft dat ze op het veld niet meer zo gelukkig is als eerst, besluit ze te stoppen. Dan maar geen profvoetballer. Roxy is bang dat ze haar ouders nu ernstig teleurstelt. Maar gelukkig, hoewel ze hun dochter graag in Feyenoord tenue hadden zien spelen, is en blijft Roxy haar ouders’ “kampioentjuh”!

 

5. Maya

Maya is niet geïnteresseerd in jonge gastjes, ze valt meer op volwassen mannen zoals coach Choukri. Wanneer Choukri haar een lift aanbiedt naar de voetbalclub, hangt Maya aan zijn lippen. Ze blijken een passie te delen voor old school Hiphop en cassettebandjes. Gepassioneerd vertelt Choukri over zijn lievelingsmuziek, de Fado. Maya mag zijn favoriete cassettebandje lenen. Ondertussen wordt Maya door Roxy’s broertje Mikey uitgenodigd voor een Hiphop-concert, maar Maya luistert liever naar Choukri’s Fado. De teksten over onvervulde verlangens en eenzaamheid passen perfect bij haar gevoelens. Gesterkt in haar verlangens, schrijft Maya een liefdesbrief aan Choukri. Maar als ze de brief aan hem wil geven, blijkt Choukri net vader te zijn geworden. Kwaad verscheurt Maya de brief en geeft Choukri zijn Fado cassette terug. Zo mooi is zijn muziek nu ook weer niet. Choukri snapt Maya’s teleurstelling niet, hij wilde haar juist graag bedanken: Maya bracht hem namelijk op het idee om zijn dochter te vernoemen naar de beroemde Fado zangeres Amalia (Rodrigues). Maya’s woede smelt, best een eer. En ineens lijkt het toch niet zo’n slecht idee, met Mikey naar het concert.

 

6. Noelle

Noelle moet en zal een 9 halen voor haar Wiskunde, anders mag ze niet naar de HAVO. Zelfs in de auto op weg naar een uitwedstrijd houdt ze haar neus in de boeken. Beetje overdreven vinden haar teamleden. Zeker als blijkt dat teamgenoot Malou met precies hetzelfde gemiddelde gewoon VWO advies heeft gekregen. Selma verzekert Noelle dat het vast iets met haar Ghanese afkomst te maken heeft en dat ze er iets van moet zeggen tegen haar mentor. Selma’s woorden echoën na in Noelle’s hoofd. Misschien wordt ze inderdaad wel anders behandeld vanwege haar huidkleur. Eenmaal op de club van het chique Wassenaar delen de FC Athena’ers een kleedkamer met het tegenteam dat uitsluitend bestaat uit blonde meisjes met paardenstaarten, die duidelijk zo’n kleurrijk team niet gewend zijn. Als Noelle op het veld hands maakt, wordt ze door een Wassenaarse uitgemaakt voor “domme aap”. Noelle slikt de pijn weg en probeert zicht te beheersen. Maar de ingehouden woede geeft Noelle knallende hoofdpijn. Zo erg dat ze aan de kant moet en haar vader een pijnstiller uit de kleedkamer haalt. Als Wassenaar na de wedstrijd een mobieltje mist, richten alle ogen zich op de vader van Noelle. Hij laat zich goedmoedig fouilleren, tot grote verbijstering van de andere FC Athena’ers. Als de vermiste telefoon even later wordt gevonden door een spelende kleuter, blijkt alle commotie voor niks te zijn geweest. Noelle’s vader wil geruisloos vertrekken, maar Noelle niet. Niet voordat Wassenaar haar excuses heeft gemaakt. Ze neemt het op voor haar vader, en besluit maandag op school nog eens met haar mentor te gaan praten over dat VMBO-advies.

 

7. Jessica

Jessica heeft het thuis behoorlijk krap. Maar niemand in het team hoeft dat te weten. Met kleine leugentjes weet ze haar financiële thuissituatie goed te verbergen. Aanstaand weekend gaat het team op Herfstkamp, maar Jessica’s moeder heeft de bijdrage voor het kamp nog niet kunnen

betalen. En als de meiden gaan shoppen voor dure dansoutfits voor de bonte avond komt Jessica er maar net onder uit. Gelukkig, als ze thuiskomt heeft haar moeder goed nieuws: de sportsubsidie is eindelijk binnen. Maar dan gaat de verdomde wasmachine stuk. Jessica besluit het geld voor het kamp te gebruiken om een nieuwe wasmachine voor haar moeder te kopen. Op de voetbalclub liegt ze dat ze een weekendje naar New York gaat en daarom niet meer mee op kamp kan. Hoe meer vragen de meiden stellen, hoe groter haar leugen wordt. Uiteindelijk wordt Jessica ontmaskerd. Gelukkig blijkt ze niet de enige in het team te zijn met geldproblemen en is er toch nog een extra potje voor meiden zoals zij.

 

8. Sou

Sou en Djamila, beste vriendinnen en Michael Jacksons fans, zijn onafscheidelijk. Ook op het jaarlijkse Herfstkamp van FC Athena. Als de meiden bij het kampvuur zitten, gaan de gesprekken al snel over tongen. Sommige meisjes hebben nog nooit gezoend, anderen zeggen trots van wel, waaronder ook – tot grote verbazing van Sou – Djamila. Djamila bekent later aan Sou dat ze nog nooit gezoend heeft, maar dat ze het wel heel nieuwsgierig is. Ze daagt Sou uit om te zoenen, gewoon om te kijken hoe het is. Wat voor Djamila heel onschuldig is, wordt voor Sou juist heel gecompliceerd. Als ze heeft gezoend met haar beste vriendin, wat betekent dat dan voor hun vriendschap? Djamila zit hier helemaal niet mee, zij heeft intussen alleen maar oog voor Jermaine, een van de jongens uit het A1 jongensteam. Dit maakt de verwarring voor Sou, die zich in de steek gelaten voelt, nog groter. Is ze jaloers op Djamila, omdat ze een vriendin kwijt is aan Jermaine? Of is Sou zelf ook verliefd op Djamila?

 

9. Ibi

Ibi zit sinds een paar maanden in haar eentje, zonder haar oudere zus Selma, op Taekwondo. Daar behandelt gelukkig niemand haar als ‘het kleine zusje van’. Ibi is extatisch als ze hoort dat ze Taekwondo examen mag doen. Maar helaas blijkt het examen samen te vallen met een belangrijke voetbalwedstrijd. Selma weet het wel: Ibi moet voor voetbal kiezen, want ze is als keeper onmisbaar in het doel. Ibi zou veel liever naar Taekwondo gaan. Toch besluit ze - vooral om haar grote zus een plezier te doen - te gaan keepen bij FC Athena. Vlak voor aanvang van de voetbalwedstrijd, beseft Ibi dat ze voor zichzelf moet kiezen en racet naar de Taekwondo school. Selma voelt zich verraden door haar zusje, maar ziet uiteindelijk in dat Ibi ook moet kunnen doen wat zij zelf leuk vindt. Ibi durft zich nu steeds meer los te maken van Selma en haar eigen leven vorm te geven. De volgende stap is een eigen slaapkamer. Samen richten de zussen Ibi’s nieuwe plek in – dit keer wel zoals Ibi dat wil.

 

10. Priscilla

Priscilla’s moeder Debbie, die lange tijd teamouder was van het meidenteam, is na een slopende ziekte overleden. Nu is het alleen nog Priscilla’s vader en zijzelf. Het liefst doet Priscilla alsof er niks aan de hand is. Daardoor weten haar teamgenoten ook niet goed hoe ze om moeten gaan met dit grote verlies, terwijl ze Priscilla eigenlijk heel graag willen steunen. Ieder meisje denkt anders over de dood en samen proberen ze uit te zoeken hoe ze Priscilla het beste kunnen troosten. Moeten ze naar de begrafenis of is dat ongepast? Priscilla zelf weet het eigenlijk ook niet goed. Beetje bij beetje, met behulp van het elftal, haar vader, haar moeders lievelingsmuziek en een parkietje - de reïncarnatie van haar moeder? - weet Priscilla zich over te geven aan de realiteit van haar moeders dood. Ze besluit haar teamgenoten een rouwkaart te brengen en is opgelucht als ze allemaal op de uitvaart van haar moeder verschijnen. Als het team de bijeenkomst na afloop verlaat omdat ze een wedstrijd moeten spelen, zit er maar een ding op. Samen met haar vader gaat Priscilla naar het veld om mee te voetballen. Zo zou haar moeder het gewild hebben.

 

11. Malou

Malou, intelligent en licht autistisch, is het buitenbeentje van het team, niemand neemt haar serieus. Malou zit het liefst thuis achter de computer te gamen, en als ze ergens niet tegen kan, dan is het wel verandering. Wanneer blijkt dat het meidenteam hoogst waarschijnlijk wordt opgeheven wil ze dit dan ook koste wat het kost tegenhouden, maar dan wel op haar eigen aparte manier. Langzaam maar zeker – met hulp van aanvoerder Selma - weet de sociaal ongemakkelijke Malou het meidenteam over te halen tot haar plan of attack. Geïnspireerd door Malou’s fantasierijke ideeën, weten de meiden het aantal leden van het kleine elftal te verdubbelen. Nu kan clubdirecteur Pekelberg niet meer om hen heen. Het lijkt erop dat Malou – de laatste van wie iemand het ooit had verwacht – het voortbestaan van het team heeft weten te redden door ieders krachten te bundelen. Leve FC Athena!